Budva je grad u Crnoj Gori koji se nalazi na obali Jadranskog mora. To je najpoznatije odmaralište u zemlji, sa prekrasnim plažama i izvanrednim istorijskim centrom.

Znamenitosti

Stari grad

Budva ima mali, ali vrlo simpatičan Stari grad sa tipičnim mediteranskim šarmom i nekoliko antičkih znamenitosti. Stari grad je i dalje okružen bedemima iz 15. vijeka koji uključuju srednjovjekovni sistem utvrđenja sa gradskim kapijama, odbrambenim zidovima i kulama. Sastoji se od uskih ulica i sokaka, malih trgova i dragocjenih spomenika prošlosti.

Citadela Svete Marije

Jedna od najmonumentalnijih građevina u Starom gradu je srednjovjekovna tvrđava ili Citadela Svete Marije. Prvi put je spomenuta 1425. godine. Citadela uključuje kapije, bedeme, kasarnu i ruine crkve Svete Marije.

Crkva Svetog Ivana

Nemoguće je ne primijetiti visoku kulu u Budvi. Ona je vidljiva iz bilo kog dijela grada. Crkva Svetog Ivana je najveća i najpoznatija crkva Starog grada. Izgrađena je u 12. vijeku na ruševinama stare crkve.
Spolja crkva ima asketski izgled, ali unutra je bogato ukrašena i čuva eksponate iz perioda od 15. do 17. vijeka. Djelovi drevnog zida i temelja sada se čuvaju u Muzeju Budve. Postoji i veličanstvena biblioteka u kojoj se nalaze stare, rijetke knjige, drevne inkunabule, arhivni dokumenti. U crkvi Svetog Ivana u Budvi može se vidjeti ikona Djeve Marije sa malim Isusom. Ova Budvanska Bogorodica se smatra čudotvornom, a ovdje je prenesena iz susjedne crkve Sveta Marija. Pretpostavlja se da je ikonu naslikao sam Sveti Luka. Zato je svetinja i za katoličke vjernike i za pravoslavne. Takođe, u crkvi se čuvaju i druga istaknuta platna. Na primjer, ikona Sveti Petar i Pavle.

Crkva Svete Trojice

Crkva Svete Trojice je pravoslavna crkva izgrađena početkom 19. vijeka. Unutra je crkva ukrašena prelijepim ikonostasom grčkih ikonopisaca iz 19. vijeka.

Plesačica

Plesačica je skulptura u primorskom gradu Budvi. Nalazi se među stijenama, između Starog grada i plaže Mogren. Bronzana skulptura plesačice predstavlja simbol Budve.
Ovo je djelo vajara Gradimira Aleksića, koji je inspiraciju pronašao u staroj lokalnoj legendi o djevojci koja je imala vjerenika - mornara. Mornar je otplovio daleko, a djevojka je svakog jutra dolazila do ove stijene i gledala na pučinu, čekajući povratak svog vjerenika. Provela je čitave dane, mjesece i godine, gledajući beskrajna morska prostranstva u iščekivanju, ali brod sa mladićem se nikada nije vratio. Od tada, skulptura je postala ne samo simbol vječne ljubavi i odanosti, već i mjesto gdje se zamišljaju želje. Skulptura plesačice je jedna od najpopularnijih i često fotografisanih znamenitosti.

Ostrvo Sveti Stefan - prestižno odmaralište

Blizu Budve nalazi se ostrvo Sveti Stefan. Ostrvo je povezano sa kopnom uskom prevlakom. Okružen je ružičastim šljunkovitim plažama i azurnim vodama Jadranskog mora.

Plaže u Budvi

Neke plaže Budvanske rivijere su označene plavom zastavom – znak kristalno čiste vode. Na teritoriji grada Budve nalazi se 5 plaža: Slovenska, Ričardova glava, Mogren-1, Mogren-2 i Dukley Lounge (Gardens).

Noćni život

Noćni život u Budvi je veoma bogat, sadrži mnoštvo barova i klubova.

Najbolji barovi i noćni klubovi u Budvi:

Top Hill nije bar ili klub. Top Hill je ogromna diskoteka na otvorenom koja se nalazi 3 km od centra grada.
Irish Pub (rok muzika, u centru grada).
Greco Bar (haus i domaća muzika, u centru grada).
Bar Jeff (haus i domaća muzika, u centru Budve).
Noćni klub El Mundo (latinoamerička muzika, haus, centar Budve).
Noćni klub Emporio (haus, latinoamerička muzika, u centru grada).
Noćni klub Casper (haus, fank, jazz, centar Budve).
Noćni klub Ambiente (elektro, haus i domaća muzika, nalazi se na rivi).