Gdje odsjesti u Crnoj Gori: stanovi, hoteli, privatni sektor

Post govori o tome gdje je najbolje odsjesti u Crnoj Gori, ispričaću vam o osobenostima iznajmljivanja lokalnog smještaja za dugi odmor. Post će biti od koristi onima koji prvi put putuju u Crnu Goru, nadam se da će vam moji savjeti pomoći.

Varijante smještaja u Crnoj Gori

U Crnoj Gori postoji čitav niz turističkog smještaja, od standardnih hotela sa “All Inclusive“ opcijom, do malih soba u privatnom sektoru.
Soba u hotelu. U Crnoj Gori ima dobrih hotela sa 5 zvjezdica. Ako hotel ima 3 ili manje zvjezdica, onda treba obratiti pažnju na najnovije recenzije turista, udaljenost do mora (obavezno provjerite na Google mapi) i dostupnost prevoza.
Soba u privatnom sektoru. Ovo je najisplativija opcija, pogodna za neizbirljive turiste. Tuš i kuhinja su zajedničke, nalaze se na spratu.
Apartmani. Odlična varijanta za porodice sa djecom. Na raspolaganju vam je stan sa kuhinjom, uz to ne morate da brinete o čišćenju i ostalim svakodnevnim sitnicama.
Vile. Isplativo je iznajmiti vilu za nekoliko porodica, na raspolaganju vam je kuća sa svim što vam je potrebno. Vile za iznajmljivanje imaju nekoliko spavaćih soba, garažu i bazen.

Vrijedi li unaprijed rezervisati smještaj za odmor?

Toplo preporučujem unaprijed rezervaciju smještaja, posebno ako ćete se odmarati u Crnoj Gori u špic turističke sezone. Ljeti je veoma teško naći apartmane na licu mjesta, ili su na raspolaganju veoma skupe opcije, ili je smještaj u veoma lošem stanju.

Od čega zavisi cijena smještaja?

Cijene smeštaja zavise od turističkog mjesta, udaljenosti smještaja od mora, trajanja boravka i sezone.

Udaljenost do mora

Turisti dolaze u Crnu Goru zbog odmora na plaži. Ako ovdje uzmete auto, onda možete potražiti apartmane daleko od mora.

Popularnost turističkog mjesta

Cijena apartmana u dobrom dijelu Budve i cijena istog smještaja u Sutomoru su različite. Cijena smještaja na cijeloj Budvanskoj rivijeri (Budva, Bečići, Rafailovići itd.) do Petrovca biće veća nego na Barskoj rivijeri ili u Ulcinju. To utiče na popularnost i promociju mjesta, iako Ulcinj ima i dobre plaže i visokokvalitetan smještaj za iznajmljivanje. Ako vam treba more i plaža, onda nema velike razlike, ali ako odlučite da svoj odmor učinite raznolikim sa izletima, onda bi trebalo pažljivije da izaberete odmaralište.

Turistička taksa

Svi turisti koji dolaze na odmor u Crnu Goru moraju platiti boravišnu taksu. Prilikom prijave turista mora kod vlasnika smeštaja provjeriti da li je plaćanje boravišne takse uključeno u cijenu. Obračun takse je vrlo jednostavan, 1 Euro po danu boravka, za djecu mlađu od 12 godina porez se ne plaća (bolje je to razjasniti na licu mjesta). Nakon plaćanja boravišne takse, dobijate potvrdu o uplati, čuvajte je dok ne napustite zemlju.

Kako iznajmiti smještaj u Crnoj Gori?

U ovom dijelu posta ću sa vama podijeliti glavne načine za pronalaženje smještaja koji odlično funkcionišu u Crnoj Gori.

Sajtovi za pronalaženje apartmana

Globalni pretraživač hotela - mnogo apartmana i hotela iz različitih sistema rezervacija
Potražite stanove na crnogorskim sajtovima, cijene će vas prijatno iznenaditi, jer su ovi sajtovi namijenjeni lokalnim stanovnicima. Nakon nekoliko sati traženja, dopisivanja i razgovora o uslovima, dobićete nekoliko dobrih opcija koje će biti mnogo jeftinije nego što će vam ponuditi bilo koji posrednik ili agencija.

Preko posrednika

Posrednici i vlasnici apartmana mogu zahtijevati avans + naknadu za posredničke usluge (u projseku 30% cijene). U zamjenu za avans, dobićete rezervaciju apartmana i budite sigurni da ga niko drugi neće uzeti.

Direktno od vlasnika

Ne izdaju svi Crnogorci svoje apartmane putem interneta, mnoge dobre ponude mogu se naći na licu mjesta ili preko poznanika koji su tamo ranije boravili. Rezervacija smeštaja direktno kod domaćina može biti malo isplativija, mnogi vlasnici smještaja su spremni da vas dočekaju na aerodromu, često se ova usluga pruža besplatno.

Samostalna potraga za smještajem na licu mjesta

Ovo je najmučnija opcija za smještaj u Crnoj Gori. Opcija je pogodna za "iskusne" putnike jer prosječan turista ima ograničeno vrijeme odmora i ne želi da luta gradom nakon leta i traži hotel. Ako govorimo o Budvi, onda je grad prilično velik i ima nekoliko okruga. Ako ne znate koje oblasti da tražite, onda je potraga za apartmanima veoma naporan zadatak.