Crna Gora je poznata po svojoj nevjerovatnoj prirodi: živopisnim planinama, šumama, jezerima i zlatnim plažama. Jadranska obala sa blagom mediteranskom klimom postaje posebno privlačna u ljetnjoj sezoni.
U blogu su opisane najbolje plaže u Crnoj Gori.

Velika plaža

Velika plaža je najduža i najpješčanija plaža u Crnoj Gori. Prekrivena je gustim pijeskom, kome se pripisuju ljekovita svojstva: blagotvorno djeluje na reumatizam, artritis i bolesti mišića.
Ulazak u vodu sa pješčane obale je blag, dno glatko. Svaki dio plaže je opremljen svim neophodnim pogodnostima: kabine za presvlačenje, tuševi, toaleti, ležaljke, suncobrani, na pojedinim mjestima su i kampovi. Mnoge mini plaže imaju igrališta za djecu, a na obali se nalaze i razni kafići. Noću na plaži postoje diskoteke.

Plaža Jaz

Plaža Jaz se bez pretjerivanja može nazvati zaštitnim znakom Budve. Plaža Jaz je živopisan primjer za zlatan pijesak i smaragdnu vodu.
Posebna atmosfera plaže počinje njenom lokacijom, nekoliko kilometara do Budve. Udaljenost od naselja čini Jaz mnogo ekološki prihvatljivijim i mirnijim od gradskih plaža u Budvi. Ovdje je voda zaista posebne nijanse i providnosti.
Jaz se kao dragi kamen nalazi u okviru dva brda – Grbalj i Straža. Moćna vegetacija ovih brda stvara hladovinu u vrućim satima, koja tako često nedostaje na otvorenim plažama.
Jaz je poznat po velikim festivalima, koncertima i drugim muzičkim događajima. Plaža je domaćin velikih događaja kao što su Summer Fest, Sea Dance, Live Fest. Ovdje su pjevali Rolingstonsi, Leni Kravic i Madona pred desetinama hiljada ljudi.

Plaža Plavi Horizonti

Plaža Plavi Horizonti je jedna od najboljih plaža u Crnoj Gori. Sitni pijesak obale ima sposobnost da liječi reumatske bolove, što ovdje privlači one koji žele da poboljšaju svoje zdravlje tokom odmora. Plaža Plavi Horizonti je prirodno zaštićena od vjetrova, okružena je borovom šumom koja stvara idealne uslove za opuštanje. U more je prijatno ulaziti po plitkom dnu koje je prekriveno sitnim pijeskom, dubina se postepeno povećava, pa odmor sa djecom postaje maksimalno mirniji i bezbjedniji.
Dužina plaže je oko 350 metara. Maslina i borova šuma daju joj poseban šarm i slikovit izgled. Cijelom dužinom odmarališta postoji šetalište. Na obali se nalaze sportski tereni za odbojku, košarku i tenis. Plaža Plavi horizonti udaljena je samo 15 kilometara od centra Tivta.

Plaža Mogren

Dvije plaže međusobno povezane tunelom na jugozapadnoj obali Budve nose isto ime – Mogren. Plaža koja se nalazi bliže centru grada je Mogren-1, a sledeća, skrivena stijenom, je Mogren-2. Mogren je pješčano-šljunkovita plaža. More je ovdje providno, neobične smaragdno zelene nijanse.

Plaža Trsteno

U blizini plaže Trsteno se nalaze još dvije poznate crnogorske plaže: Jaz, 3 km sjeveroistočno i Ploče, 1,5 km jugozapadno. Zbog svoje male dubine, bezbjednog reljefa dna i dobre infrastrukture, plaža se smatra odličnom opcijom za porodice sa djecom. Obala plaže Trsteno prekrivena je mekim svijetlim pijeskom. Plaža Trsteno se nalazi u uskom zalivu, okružena brdima, koja je štite od vjetrova, tako da ovdje skoro da i nema talasa. More na plaži Trsteno je čisto i providno, dno se odlično vidi, pa će ovdje biti zanimljivo kupati se i roniti.

Plaža Miločer

Plaža Miločer je elitno uređena obala. Nalazi se u oblasti nekadašnjeg kraljevskog odmarališta dinastije Karađorđevići.
Sada je plaža Miločer u Crnoj Gori poznata ne samo po svojoj kraljevskoj istoriji: ova živopisna i osamljena plaža sa plaćenim ulazom, oko koje se nalaze prestižni hoteli, smatra se mjestom za luksuzan odmor.
Obala je prekrivena sitnim šljunkom i pijeskom. Ulaz u more je šljunkovit, voda uz obalu je vrlo čista. Obala je okružena parkom-arboretumom, gdje rastu rijetke vrste bilja i drveća: čempresi, masline, borovi, palme, kao i kaktusi i magnolije.

Plaža Biserna obala

Plaža Biserna obala se nalazi u odmaralištu Čanj. Ime je dobila po okruglim kamenčićima, koji podsećaju na bisere ili perle. Ova plaža je dobro opremljena i pogodna za porodice sa djecom.
Obala je zaštićena od vjetrova stijenama i bujnom mediteranskom vegetacijom, mjesto je veoma živopisno. Plaža ima razvijenu infrastrukturu: možete iznajmiti ležaljke i suncobrane ili se besplatno smjestiti na peškirima. Većina hotela, restorana i kafića nalazi se u blizini obale.

Plaža Žanjice

Plaža Žanjice nalazi se na poluostrvu Luštica. Voda je ovdje zaista jedna od najčistijih među crnogorskim plažama, sa nevjerovatnom tirkiznom nijansom. Plaža je priznata od strane Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini kao plaža koja ispunjava najviše standarde čistoće i bezbjednosti (nagrada Plava zastava). Pored plaže je pristanište. Odavde možete otići i do Plave pećine i ostrva-tvrđave Mamula.

Plaža Lučice u Petrovcu

Plaža Lučice je prijatna uvala, biser u slojevitim stijenama prekrivenim borovima i klekom. Zbog svoje izdvojenosti i udaljenosti od glavnih turističkih staza, plaža je stekla brojne obožavaoce. Postoje područja gdje možete iznajmiti ležaljku i suncobran od trske, a postoji i prilično značajan dio obale gdje ljudi dolaze da se opuste upravo na šljunku, uzimajući peškir ili prostirku za plažu.

Plaža Sutomore

Obala je šljunkovito-pješčana (u južnom dijelu preovlađuje pijesak), sa blagim ulazom u more. U centralnom dijelu nalaze se ležaljke i suncobrani koji se mogu iznajmiti za vrijeme odmora. Postoje razne vodene i plažne atrakcije za djecu i odrasle. Duž obale ima kafića za svačiji ukus. U blizini obale nalaze se klubovi, apartmani i hoteli.

Plaža Buljarica

Plaža Buljarica je šljunkovita, na pojedinim mjestima je pijesak i šljunak. Samo naselje Buljarica je poznato po manastiru Gradište. Odabirom ove plaže, lako je uskladiti odmor na plaži sa zanimljivim kulturnim programom. U sezoni ima mnogo turista, ali plaža je toliko velika da ovdje nikada nema gužve. Na plaži se nalazi restoran i kafe-bar. Takođe plaža nudi vožnju katamaranom i vodenim zorbom.