Krstarenje Bokokotorskim zalivom je jedinstveno putovanje u kojem se možete upoznati sa istorijom, prirodom, pejzažima i srednjovjekovnim gradovima Crne Gore. U blogu je opisana jedna od najsjajnijih i najspektakularnijih tura!

Tivat

U Tivtu ima mnogo zanimljivih znamenitosti, na primjer, ostrvo Miholjska prevlaka, poznato i kao Ostrvo cvijeća, ostrvo Sveti Marko i jedna od najboljih plaža u Crnoj Gori, Plavi horizonti.
Porto Montenegro je luksuzna marina koja se nalazi u primorskom gradu Tivtu, na predivnoj obali Jadranskog mora. Luksuzne jahte, mali trgovi, restorani i ultramoderne prodavnice. Na svemu je pečat blagostanja i prosperiteta.

Gospa od Škrpjela

Gospa od Škrpjela je jedno od ostrva u Kotorskom zalivu, koje se nalazi nasuprot grada Perasta. Gospa od Škrpjela je možda jedino vještačko ostrvo na Jadranu i nalazi se 115 metara sjeverozapadno od ostrva Sveti Đorđe. Podignuto je na vrhu grebena nakon što su 1452. godine dva mornara iz Perasta, braća Mortešiči, na njemu pronašli ikonu Bogorodice, koja je jednog od njih izliječila od bolesti. Posle toga ikona je odmah postala poštovana. U početku je greben bio samo malo iznad površine vode, ali su građani tokom 200 godina potapali piratske i njihove stare brodove pored njega; osim toga, donijet je zakon, po kome je svaki brod koji prolazi pored grebena ovdje morao baciti kamen na dno. Tako je nastao plato čija je površina 3030 m². Na ostrvu je podignuta Bogorodičina crkva. Svoj savremeni oblik dobila je nakon rekonstrukcije preduzete posle Velikog zemljotresa 6. Aprila 1667. godine. Crkva je građena u vizantijskom stilu i dostiže visinu od 11 metara. Krajem 17. vijeka Perast je dostigao vrhunac privrednog i kulturnog razvoja, što je pomoglo da se crkva Bogorodice ukrasi mnogim umjetničkim djelima. Tripo Kokolja je oslikao unutrašnjost crkve. Vjekovima je crkva dobijala poklone od bogatih građana i kapetana brodova i sada je ne samo hram, već i riznica i umjetnička galerija. Ovdje se nalazi 68 slika - ulje na platnu. Na zidovima crkve može se vidjeti 2500 zlatnih i srebrnih „zavjetnih“ pločica, koje su Bokeljani poklonili crkvi „u ispunjenje ovog zavjeta“ za izbavljenje od raznih nevolja.

Plava špilja

Plava špilja na poluostrvu Luštica u Crnoj Gori jedna je od najpopularnijih znamenitosti na Jadranskoj obali, koja zbog svoje neobičnosti izaziva veliko interesovanje. Naziv Plava špilja je dobila zbog vode u njoj. Sunčeva svjetlost, koja pada na pješčano dno, reflektuje se, bojeći vodu u jedinstvenu azurnu boju. Plavi sjaj vode, reflektovan od zidova pećine, osvjetljava sve oko sebe nevjerovatnim nijansama plave i indigo boje. Ovo je zaista jedinstveno mjesto.

Ostrvo Mamula

Ostrvo i utvrđenje Mamula je tajanstvena znamenitost Crne Gore, sa jedinstvenom arhitekturom, pejzažom i istorijom. Mamula je jedno od najinteresantnijih ostrva u Crnoj Gori. Prethodno ime Mamule je Lastavica. Ovo ime ćete naći na mnogim pomorskim kartama. A u samoj zemlji se često naziva ostrvom lasta. Što se tiče modernog imena, ono je dato u čast generala Lazara Mamule, koji je naredio izgradnju tvrđave na ostrvu 1853. godine. U svojoj osnovi, Mamula je postala tvrđava koja je zatvarala Boku Kotorsku od neprijatelja, kao i dio odbrambene strukture koju čine tri utvrđenja: Azra, Oštro i Mamula. Ako se popnete na zidine tvrđave, možete uživati u panoramama Crnogorskog primorja.

Perast

Perast je živopisan gradić u Crnoj Gori, koji se smatra gradom mornara i kapetana. Pri prvom upoznavanju sa naseljem turisti odmah primjećuju lokalnu arhitekturu. Na razvoj Perasta uticale su veze sa Venecijom.

Crkva Svetog Nikole

Crkva Svetog Nikole glavna katolička crkva u gradu Perastu, nalazi se na centralnom trgu. Zidovi crkve podignuti su u 16. vijeku, a njen zvonik, visok više od 50 metara, u to vrijeme je bio najviši na južnom dijelu Balkana. Njegova arhitektura pokazuje karakteristike romaničkog, renesansnog i baroknog stila. U crkvi stoje stare orgulje koje rade, a u zidovima sakristije se nalaze živopisne gravure i svečana odjeća iz perioda od 15. do 17. vijeka. Zanimljive su freske koje se nalaze na unutrašnjim zidovima hrama – stvorio ih je legendarni Tripo Kokolja.

Kotor

Kotor je poznat po prelijepoj staroj arhitekturi i odličnoj atmosferi. Grad se istorijski razvijao oko Starog grada, koji je njegova najimpresivnija znamenitost. I dalje je okružena zidinama i uvrštena je na listu svjetske baštine UNESCO-a. Stari grad Kotor je sagrađen između 12. i 14. vijeka. Uprkos prošlim vjekovima, i dalje je zadržao svoj istorijski šarm i atmosferu.

Crkva Svetog Nikole

Crkva Svetog Nikole je najveća pravoslavna crkva u Kotoru. To je impresivna građevina u vizantijskom stilu, koja se izdiže nad gradom i lako prepoznatljiva po duplim kupolama. Crkva je podignuta 1909. godine i ima bogato unutrašnje uređenje.
Katedrala Svetog Tripuna
Katedrala Svetog Tripuna jedan je od najpoznatijih spomenika Kotora, koji je veličanstven primjer romaničke i gotičke arhitekture. Jedna je od najznačajnijih katoličkih crkava u Crnoj Gori i čuva mošti istoimenog sveca – zaštitnika grada. Katedrala Svetog Tripuna podignuta je u 11. vijeku i obnovljena nakon zemljotresa 1979. godine.