Crna Gora idealno odgovara kako ljubiteljima odmora na plaži, tako i poštovaocima prelijepe arhitekture, drevnih gradova i znamenitosti. U blogu ćemo se osvrnuti na manastir Ostrog, živopisnu prirodu, neobična ostrva i drevnu arhitekturu Crne Gore. 

Sveto mjesto Crne Gore je manastir Ostrog, gdje se duša raduje, a tijelo iscjeljuje.

Manastir Ostrog je aktivni pravoslavni manastir. Nalazi se u planinama – u podnožju Ostroškog grebena, 15km od grada Danilovgrada i između gradova Podgorice i Nikšića, na nadmorskoj visini od 900 metara. Manastir je podignut u 17. vijeku i poznat je po tome što se u njemu čuvaju mošti njegovog osnivača, čudotvorca Vasilija Ostroškog. Na ovo mjesto ne hodočaste samo pravoslavni hrišćani, već i predstavnici drugih vjera – postoji mišljenje da svako  ko se sa vjerom obrati moštima svetitelja može dobiti pomoć. Manastir je poznat po pričama o iscjeljenju bolesnika, a do sada ovo očaravajuće mjesto ne ostavlja ravnodušnim turiste i goste. 

Živopisna ostrva:

Gospa od Škrpjela – Visoravan ostrva je napravljena ljudskom rukom - svaki brod koji je prolazio morao je baciti kamen blizu grebena. Na ostrvu se nalazi crkva Bogorodice sa izuzetnim slikama.
Ostrvo Svetog Đorđa u benediktinskoj opatiji, osnovano u 9. vijeku. Tajanstveno i mračno, pod krošnjama čempresa. Vjeruje se da su ovdje skrivena blaga.
Ostrvo Sveti Nikola na obali Budve sa prijatnim uvalama i raskošnom vegetacijom. Na ostrvu postoje kafići i barovi.
Ali najneobičnije ostrvo je Sveti Stefan. Ovo je ostrvo-hotel sa luksuznim vilama i plažama sa malim ružičasto-crvenim šljunkom.

Antička arhitektura:

Stari grad Budva – sa venecijanskom i mediteranskom arhitekturom.
Stari dio Kotora – antičke građevine, kaldrmisane uske ulice, tvrđava i drevna katedrala.
Utvrđeni grad Stari Bar je stara građevina na litici, gdje su neke od građevina sačuvane u svom izvornom obliku.

Crna Gora je poznata po svojoj živopisnoj prirodi. To su Nacionalni park Biogradska gora, Skadarsko jezero sa drevnim hramovima i planinski vijenac Durmitor. Ako vam je potrebna plaža sa kristalno čistom vodom, možete izabrati Mogren (Budva). Zemlja takođe ima svoj fjord - nevjerovatno lijep Bokokotorski zaliv.

Još nekoliko zanimljivih prirodnih objekata:

Kanjon rijeke Tare je najveći u Evropi.
Glacijalna jezera na planini Durmitor – sa zelenkastom nijansom.
Lipska pećina – sa stalaktitima, stalagmitima, podzemnim bazenom.
Plava pećina – barke i čamci čak plove unutra.